Проф. Габровски с черна прогноза: Всеки един от нас до края на годината ще познава човек, починал от COVID-19

Актуални новини
19:22 - 22 Октомври 2020
5323
Проф. Габровски с черна прогноза: Всеки един от нас до края на годината ще познава човек, починал от COVID-19

За съжаление отново трябва да говорим за COVID-19. Тази тема най-вероятно ще продължи през целия зимен сезон. Факт е, че случаите растат стремглаво. Тази инфекция се разпростанява и завзема все повече територии. Това се случва навсякъде по света и фактите става все по-тревожни.Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

"Видя се, че изолацията даде резултат и пролетта нямаше такова разпространение на вируса. Капанът се криеше в това - много хора си помислиха, че няма такъв вирус и той е измислен. Няма такова нещо.

"COVID-19 съществува и е тук. За съжаление влизаме с летящ старт, в лошия смисъл на думата, в зимния сезон и не искам да бъда песимистичен, но след две седмици бройките на заразените ще са съвсем други. Ако сега има хора, които нямат познати от своя близък кръг заразени с вируса, до две-три седмици това няма да е така, а до края на годината ще имат и такива починали от COVID-19", прогнозира медикът.

"За мен хората се заразяват на маса и в голяма компания, защото се чувстват силни. За мен болниците са сигурно място и лекарите се чувстват спокойни. Общопрактикуващите лекари ще трябва да наблюдават десетки души с вируса, ако нещата продължат да се развиват така. Това ще им отнема голяма част от времето и това е причината те да искат техният труд да бъде овъзмезден", каза проф. Габровски.

"За съжаление все още има частни болници, които твърдят, че не могат да се организират за COVID-19 отделения. Интересно как се организират за всички останали клинични пътеки. Надявам се, че това ще е временно и колегите ще положат максимални усилия, за да преодолеят този проблем", добави неврохирургът.

"Трябва да минем заедно и солидарно през това изпитание. За мен категорично трябва да има санкции за болници, които не приемат пациенти с COVID-19", каза още проф. д-р Габровски.

"За мен трябва да бъдем спокойни и заедно да преминем през това изпитание. Не трябва да изпадаме в крайности - да хвърляме маските и да отричаме вируса или пък да се изолираме и да не излизаме никъде зимата. Просто трябва да спазваме мерките. Те въобще не са строги у нас. В другите държави не можеш да пресечеш улицата без да пуснеш SMS. Носенето на маска не е толкова тежко. Всички трябва да бъдем отговорни. Няма как до всеки един от нас да застане полицай или служител на РЗИ, който да ни повтаря - сложи си маската. Заедно като общество ще преодолеем тази пандемия", повтори зам.-председателят на БЛС.