Проф. Генчо Начев : Липсва контрол на парите за здраве

Топ
08:48 - 02 Септември 2019
2575
Проф. Генчо Начев: Липсва контрол на парите за здраве

Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са. Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев в ефира на „Здравей, България”, след като проверка на прокуратурата констатира хиляди нарушения в болници в страната, а глобите са над 700 хил. лева.

"Резултатът от проверките е малката част от айсберга, която се вижда на повърхността", смята проф. Начев.

„Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. Липсва контрол. Бих препоръчал на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно. Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга”, добави той.

Според проф. Начев, ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично.

Той подчерта като основен проблем е липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги. "Няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална такава, следва вторият капан – въз основа на тази реална оценка и колко е ползвано – да кажем колко са парите. Така е, но то реално не е ползвано. Вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни, но реално не са ползвали услуги", каза проф. Начев.