Проф. Генчо Начев: Смешно е да има чиста от коронавируса болница

ИСУЛ се готви да стане първата "защитена" от инфекцията лечебница в София

Общество
18:10 - 22 Ноември 2020
3791
Проф. Генчо Начев: Смешно е да има чиста от коронавируса болница

Смешно е да се казва, че може да има чиста от COVID-19 болница. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова тв. По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия.

„Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент – правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носил вируса“, обясни той.

По думите му почти всички болници в България не са строени с мисълта за разделяне на потоци и това трябва да се реализира по изкуствен начин.

"Не може да има 100 % сигурност, каквито и мерки да се вземат, но може да се сведе до минимум рискът от инфектиране с COVID-19. Гаранция на 100 % обаче няма", подчерта проф. Начев.

Според него най-високорисковите пациенти остават хората със сърдечно-съдови заболявания.

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID отделението са болни със сърдечно-съдови, които имат и COVID-19. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, уточни проф. Генчо Начев.

Директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ посочи, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците.