Проф. Георги Момеков: Предстои проучване дали може да се поставят две дози от ваксината „Янсен“

Здраве
22:31 - 23 Април 2021
4223
Проф. Георги Момеков: Предстои проучване дали може да се поставят две дози от ваксината „Янсен“

Предстои да се направи проучване дали ваксината „Янсен“ може да се постави и с две дози. При една доза тя дава доста добра защита. Еднократното убождане е голямо удобство - липсват логистични проблеми и хаос. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков по БНТ.
 
„Векторните ваксини не са съвсем еднакви. Те носят гена на вируса, кодиран в спайк протеин, но при едната ваксина е пипнат. Ако сравним риска да не се ваксинираме и да се разболеем с коронавирус, то ползата е огромна. Питайте лекарите от интензивните отделения колко хепарин отива за пациентите, вместо ако бяха ваксинирани“, обясни той.

 „Майка ми имаше втора доза на АстраЗенека и аз я посъветвах да си я постави. Сега живея много по-спокойно, защото знам, че тя ще бъде предпазена. Цената на ваксината на АстраЗенека е много ниска, което също е предимство“, обясни проф. Момеков. 

„Лекарствата не са нещо, което може да се създаде с магическа пръчка. Вирусите са доста особени същества. Те са родени, за да ни заразяват и чат-пат да ни убиват. Там, където смъртността е най-ниска ще видите и най-консервативните протоколи“, добави той.