Проф. Георги Рачев: Май си отива с дъжд и хлад, от петък ще става много топло

В София на 1 юни максималната температура ще е 27 градуса, а в неделя – 30, посочи климатологът

Общество
08:29 - 28 Май 2024
3111
Проф. Георги Рачев: Май си отива с дъжд и хлад, от петък ще става много топло

„Май си отива много дъждовен и леко хладен. От петък ще става още по-топло. До 10 юни ще ни стане съвсем топло“, обясни в предаването „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„В Париж, Лондон и Берлин ще е хладно. При нас ще е много горещо. В събота и в неделя ще имаме над 30 градуса. Интересен е фактът, че минималните температури, които досега бяха 13-14 градуса, сега ще отскочат до 16“, добави той.

В София на 1 юни максималната температура ще е 27 градуса, а в неделя – 30 градуса. В сряда и четвъртък, 29 и 30 май, ще има купесто-дъждовна облачност.

От 3 юни в продължение на цяла седмица в Сандански температурите ще са над 30 градуса. Минималните температури ще бъдат 20 градуса.

„Пловдив показва интересна тенденция. Хем е топло, хем превалява. Няма да ги има ниските сутрешни температури, които са характерни за пролетта. Идват 18-19 градуса, които са си при типичното лято. Има възможност за градушки, но те се прогнозират от днес за утре“, уточни климатологът.

Температурата на морската вода гони 20 градуса. Във Варна максималните температури от 31 май до 9 юни ще бъдат между 25 и 28 градуса.

„Напълно възможно е сезонът да започне. Особено в обедните часови. Слънцето само след 20 дни ще достигне своя зенит, най-високата си точка, и ще бъде много силно“, добави проф. Георги Рачев.