Проф. Хинков отговори на Асен Василев: Не правя циркове , а си върша работата

Пирогов западна много като болница, добави министърът

Актуални новини
08:40 - 07 Декември 2023
3025
Проф. Хинков отговори на Асен Василев: Не правя циркове, а си върша работата

Зравният министър Христо Хинков отговори на финансовия Асен Василев, който го обвини, че прави циркове с уволнението на директора на Пирогов.

Не правя циркове, а си върша работата. Взех това решение, за да не ме обвинят в безтопанственост, а не за да объркам нечии политически сметки, заяви по бТВ проф. Хинков.

Запитан от Мария Цънцарова чии сметки обърква, той си послужи с метафора.

Представяте си един зъболекар, който трябва да се справи с няколко зъба, които са в различно състояние. Стига до първия, започва да работи в него, стига до оголен нерв и целият пациент подскача. Това се случва в момента. Представете си, че има още поне пет такива зъба, които трябва да се да се лекуват, отговори Хинков.

Защо директора на Пирогов е оголения нерв за ГЕРБ и ДПС, зададе нов въпрос Цънцарова.

Директорът на Пирогов не е само този казус, който показва, че Пирогов не е случайно място и че действително там очевидно се преплитат интереси, започна да обяснява Хинков, но бе прекъснат от Златимир Йочев.

Какви са тези интереси – политически, икономически или финансови, попита водещият на „Тази сутрин“.

Трудно ми е да кажа. Аз съм бил 10 години в Пирогов, аз съм стар пироговец и мога да ви кажа, че Пирогов през различните форми на управление, още преди 89-а година си спомням това, защото тогава съм работил тогава в Пирогов, си беше една сериозна стратегическа болница. Постепенно обаче през годините, особено последните 10-15 години, Пирогов западна много като болница, каза Хинков.

Съжалявам да го кажа, но много лекари напуснаха, и тази болница, която има стратегическо значение, трябва да бъде подкрепена. Тя е изключително важна за България. Не трябва да се допуска да напускат екипи, да напускат лекари. Това бе последната капка, която ме накара да взема решението да сменя ръководството на болницата, заяви още проф. Христо Хинков.