Проф. Ива Христова: Кентавър няма да създаде нова вълна

При подварианта на Омикрон не се налагат хоспитализации, няма съобщения в световен мащаб за по-сериозна клиника

Новини
13:12 - 06 Октомври 2022
3172
Проф. Ива Христова: Кентавър няма да създаде нова вълна

За първи път преди дни в България беше установен Кентавър подвариантът на Омикрон щама на коронавируса. И двата случая Кентавър са от област Благоевград.

„Става дума за един подвариант на Омикрон, който се разпространява малко по-бързо от останалите подварианти и затова се следи по-отблизо, за да не бъдем изненадани, ако стане твърде много. Но в никакъв случай не става дума за по-тежко протичане. По същия начин засяга предимно горните дихателни пътища", разяснява проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред Радио Благоевград.

„Въпросът е, че има един букет мутации, които му дават предимство в захващането за рецепторите и съответно по-бързо да прониква. Но бързам да успокоя, че през месец май беше докладван в Индия, вече е в над 50 страни в света, но никъде не е достигнал широко разпространение. Дори в Индия около 5 процента, за Европа е малко повече от процент.

Така, че независимо от месеците, в които той можеше да се разпространи, не успя да се наложи, да измести Омикрон ВА. 5, но се следи с безпокойство – именно заради това нарастване на броя случаи ВА 2.75.

Предимствата, които той има за по-лесно залавяне и до известна степен за избягване на имунния отговор, който ние имаме, му дава тези „шансове“ да се разпространи малко по-широко. Но едва ли ще стане твърде широко неговото разпространение, и едва ли ще измести сега доминиращия ВА.5. Т.е. едва ли ще създаде нова вълна в заболяването.“