Проф. Ива Христова пред Lupa.bg: Над 100 души са се разболели от лаймска болест

Здраве
16:14 - 10 Август 2020
3993
Проф. Ива Христова пред Lupa.bg: Над 100 души са се разболели от лаймска болест

"Има увеличаване на ухапаните от кърлежи, но те не са повече от предишни години. От лаймска болест вече доста хора са се разболели в Европа и България. Годишно у нас хората, прекарали  заболяването, са около 300 и 500. От началото на годината над 100 са случаите". Това обясни пред Lupa.bg зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод зачестилите случаи на ухапани от кърлежи.

Очакваме втори пик на пострадали през септември. Кърлежите не загиват през зимата и ако има няколко слънчеви дни, те се събуждат. В края на зимата също може да има ухапани, обясни специалистът.   

Проф. Христова обърна внимание, че тигровите комари не са изчезнали у нас. Те разширяват ареала си както в Европа, така и у нас. Опасни са, защото пренасят две заболявания - треската чиконгуня, която протича с болки по всички стави, и денгата - тежка тропическа треска.

В Гърция вече има западнонилска треска, регистриран е дори смъртен случай. У нас се очаква със закъснение да се появи, обясни експертът. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за околните. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.

"Не са много регистрираните случаи на пострадалите от лестните вируси. Многократно намаля изпращането на материали към референтните лаборатории. Не се търсят другите вируси достатъчно. Акцентът е върху коронавируса”, каза още проф. Христова.