Проф. Ивайло Дичев: Имаше голяма стратегическа грешка с вълната от бежанци

Свят
20:45 - 04 Юни 2022
4092
Проф. Ивайло Дичев: Имаше голяма стратегическа грешка с вълната от бежанци

„Ситуацията с бежанците у нас е трудна и хаотична. Нашата администрация не е свикнала да борави с такива количества хора. Преди 7 години тук дойдоха около 9000 души. Сега през страната минаха 300 000”. Това коментира културният антрополог проф. Ивайло Дичев за „Офанзива”.

„Има обаче голям напредък. До голяма степен нашето общество узря. Имаше обаче и голяма стратегическа грешка в начина, по който се държахме с тази вълна и тя е, че си представяхме, че тези хора идват тук за малко”, каза още той.

По думите му реакцията на обществото ни относно преместването на бежанците е била „типична за нас”.

„Всяко нещо се превръща в истерия. Реплика или по-скоро интонацията на Калина Константинова се превърна във възможност да се изсипят критики за това как сме се държали с бежанцитие. И всичко хубаво от това, че обществото ни беше за пример, го оплескахме”, добави Дичев.

Той коментира и подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля.

„Като у нас има такива провокатори, които се опитват да спъват интеграцията на Северна Македония, така има такива и там. Ванче Михайлов е много спорна фигура. В България той превърна ВМРО в терористична организация. Имало е от него поръчани многобройни убийства край София. Не знам защо той стана емблема на културния дом там”, каза проф. Ивайло Дичев. И добави: „Провокациите се търсят и от едната, и от другата страна. Ние трябва да ги преодолеем”.