Проф. Ивайло Знеполски отбелязва 80-годишнина с фото изложба

Културологът има ярък принос за обществените процеси след 1989 г.

Култура
09:21 - 14 Октомври 2021
2088
Проф. Ивайло Знеполски отбелязва 80-годишнина с фото изложба

"Изкуството да живееш с идеите: Ивайло Знеполски на 80 години" е изложба, която се открива на 14 октомври в галерия "Алма матер" и ще продължи до 31 октомври, съобщават от Софийския университет. Откриването ще бъде в присъствието на Знеполски, който ще разкаже любопитни случки, за които фотографиите загатват.

През миналата година проф. Знеполски чества своя 80-и юбилей. Кинотеоретик, културолог, семиотик, изследовател на медиите и на историята на близкото минало, той е учен с международно признание. Политик, експерт в сферата на култура и интелектуалец с честна позиция, той има ярък принос за обществените процеси след 1989 г.

Изложбата предлага визуален разказ за различните сфери, в който той се изявява с присъщата му интелектуална проникновеност и трудолюбие. Този разказ е сглобен от избрани фотографии от личния му архив, съпроводен е от кратките му, понякога елиптични записки.

Проектът обхваща двата куба на галерията във фоайето на северното крило на ректората. В първия куб е подредена експозиция, която проследява академичната дейност като вълнуващо приключение в търсенето на новите идеи. Шестдесет години, отдадени на академията и на облагородяването на обществото, бележат един пълноценно и интересно преживян интелектуален път, за който избраните фотографии набавят само фрагменти. Изложбата е опит да бъде онагледено усилието, което стои зад респектиращото научно творчество, което обхваща повече от 50 книги и над 100 статии, публикувани в България и чужбина.

Проф. Знеполски е представен като един от "бащите-основатели" на катедра "История и теория на културата" при СУ, която тази година чества своя 30-годишен юбилей.

Визуално е документирана и огромната заслуга на проф. Знеполски за включването на българската хуманитарна мисъл в световните дискусии. Под негово ръководство като директор на фондация "Дом на науките за човека и обществото" е основан форумът "Софийски диалози" - международна платформа за академичен диалог и интелектуален обмен между българската хуманитаристика и изтъкнати мислители на съвременността, чието 25-о издание ще се състои по време на изложбата.

Във форума българската академична и културна общественост имаше възможност да се срещне с най-големите мислители на нашето съвремие, сред които Умберто Еко, Юрген Хабермас, Жак Дерида, Пол Рикьор, Чарлз Тейлър, Райнхарт Козелек, Аксел Хонет, Люк Болтански. Фотографиите от форума споделят с публиката моменти от напрегнатите дискусии на конференциите и личните срещи.

Експозицията във втория куб на галерията представя частната и публичната сфери. Проф. Знеполски има различни социални роли. Той участва в съвещанията на "Кръглата маса", веднага след 10 ноември 1989 г. Заместник-министър и министър на културата е от 1991 до 1995 г. Фоторазказът представя мигове от детството, войниклъка, студентството, младостта, любовта, сватбата, официалните посещения и мисии, откривания на изложби, церемонии по награждаване, приятелски срещи.

Изложбата включва и видео интервюта във френски медии, които се прожектират без прекъсване и създават звуковия фон в куба. Текстът е преведен и осигурен в печатна форма.