Проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова с обръщение към творците: Да бъдем артистична опозиция на философията „хляб и зрелища“

Актуални новини
16:00 - 12 Април 2021
3036
Проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова с обръщение към творците: Да бъдем артистична опозиция на философията „хляб и зрелища“

Театралните режисьори проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова излязоха с обръщение към целия творчески екип на създадената от тях Театрална работилница "Сфумато". Двамата театрали напоследък влязоха в остър сблъсък с т.нар. културна комерсиализация, чието въплъщение е Холивуд. Проф. Добчев пък се изказа доста неласкаво за своята студентка Мария Бакалова и за нейното изпълнение в "Борат-2". Американската кино академия обаче номинира българската актриса за "Оскар".

Ето и интелектуалния призив на двамата режисьори:

Малък сезон 2021 -ОБРЪЩЕНИЕ
понеделник, 12 април 2021, 11:13
ОБРЪЩЕНИЕ
 
КЪМ ВСИЧКИ АКТЬОРИ, РЕЖИСЬОРИ, СЦЕНОГРАФИ, КОМПОЗИТОРИ, ТЕАТРОВЕДИ, СТУДЕНТИ, ПРИЯТЕЛИ И ЗРИТЕЛИ НА ТР „СФУМАТО“
 

НАШЕТО ТРЕВОЖНО ИЗРЕЧЕНИЕ
            В антиутопията на Р. Бредбъри „451 градуса по Фаренхайт“ има гениален образ на група хора, които се укриват от „цивилизацията-варварин“ и наизустяват големите текстове, за да не изчезнат.
            Това е, което имаме да правим днес повече от вчера – да отстояваме заплашените каузи. Да работим срещу забравата – защото не ние събуждаме за живот големите текстове, теми и въпроси. Обратно – те нас ни зареждат с енергия и смисъл.
            Да бъдем артистична опозиция срещу популисткото фетишизиране на масовия вкус като единствена мярка; на комерса като единствена цел; на „хляб и зрелища“ като единствена философия.
            Да работим за разграничаване на изкуството от културните индустрии; за реабилитиране на творбата над продукта, словото над думите и цифрите, смисъла над ползата, сакралното над профанното, възвишеното над низкото, човека като „свят в света“ – над човека като електорална единица.
 
НАШЕТО ТЕАТРАЛНО ВЕРУЮ
            Артистизмът е духовна енергия. Тя е неиграта в играта. Театърът не е имитация на житейското, не е констатация. Театърът е автономна над-реалност, в която „подривната“ сила на въображението пре-нарежда света, преоткрива Битието.
            Предмет на театъра е целият човек с целия му потенциал – в целия живот.
            Спектакълът  е „диалог на живите с мъртвите“ /Х. Мюлер/; щафета между „там – винаги“ и „тук – сега“, която поема – развива – предава ценности. Превръщане на пътя в място на срещата.
            Репетицията е експедиция на общност от творци, които предприемат обмислени и „екипирани“ спускания в дълбочина – към базите на творческото, към изворите на артистичния импулс, към онтологията на живите изкуства.
            Школата работи за културната памет, срещу амнезиите, припознава като учители големите театрални реформатори преди нас – великаните върху чиито рамене изглеждаме по-високи.
            Методология - не да повтаряме, което вече знаем, а в правенето да узнаваме. Правя, за да узная. Мисълта като събитие /Арто/.
            Реалността „зад прозореца“ не е целият живот. Ние съществуваме в паралелни реалности. Изборът в коя от тях да живеем е единственият свободен личен избор.
 

Проф. Маргарита Младенова
Проф. Иван Добчев
Театрални режисьори и педагози,
Създатели и ръководители на ТР „Сфумато“