Проф. Иво Петров: COVID-19 ще бъде сред нас, трябва да сме подготвим за новата нормалност

Общество
20:02 - 27 Април 2020
4526
Проф. Иво Петров: COVID-19 ще бъде сред нас, трябва да сме подготвим за новата нормалност

"Ние трябва да се подготвим, че този вирус ще бъде сред нас и да се справяме с неговата агресия, за да продължи да съществува човешката популация", Това заяви пред БНТ националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

"Имахме няколко съмнителни случаи с колебливи проби в ежедневната ни работа. Да, сблъскахме се с пациенти с тежки сърдечно-съдови заболявания, които бяха позитивни в една от пробите и негативни в друга. Аз често казвам, че една немалка част от пациентите ще бъдат позитивни - или ще са прекарали заболяването, или ще го имат в момента, или пък ще имат просто изработени антитела", отбеляза още той. 

Проф. Петров изрази увереност, че взетите навреме мерки са забавили бързото разпространение на коронавируса: "Но това не означава, че ще останем абсолютно незасегнати. Тези малки цифри ни дадоха възможност като държава и система да се подготвим. И мога да кажа, че ние сме много добре подготвени в национален мащаб".

Той посочи, че "колелото" на икономиката и услугите трябва да бъде завъртяно отново": "Както на вируса му е необходимо да се завърта цикълът, така и ние като общество трябва да завъртим цикъла - хората да се върнат по работните си места. За това ние се нуждаем от всяка единица в обществото, трябва да си помагаме".

Според него трябва да има правила както при отварянето на парковете, така и в бъдеще - на училища и заведения за хранене. Проф. Петров коментира, че обеззаразяването на средата около нас би била една съществена мярка при отваряне на каквото и да било.

Той коментира и специфичната терапия срещу коронавирус: "Тя клони към нула, но това не значи, че ние сме безсилни. Това няма да е честно и няма да е отговорно. Няма да е по лекарски. Ние трябва да използваме всички средства - като неспецифична терапия. Например - лекарствата срещу ебола, малария, използвани в предишни години. И не са прави, както казват - озонотерапията е средство против коронавируса, но пък и не е вярно твърдението на тези, които казват: това въобще не действа. Засега обаче няма панацея, която ще ни спаси от вируса".

"Ежечасно има нови методики и нови предложения и ние сме призвани да бъдем ъпдейтнати", заяви кардиологът.

Иво Петров отбеляза, че няма директна връзка между сърдечно-съдовите заболявания и възникването на инфекцията. "Вирусът по-скоро с допълнителни механизми - тромбообразуване, силно възпаление може да доведе до тежки сърдечни последици".