Проф. Кантарджиев: Бързите тестове са два типа – кой да изберем?

Актуални новини
08:32 - 24 Март 2020
2796
Проф. Кантарджиев: Бързите тестове са два типа – кой да изберем?

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорът на Национален център по заразни и паразитни болести, обясни кои са двата вида бързи тестове за установяване на коронавирус и какви са критериите за избор.

Първият вид показват антиген, доказва се чрез имуннофлоуресценция, това е в 4-5 ден след заразяването – започне ли да тече нова, да губиш вкус, ако се вземе материал, може да се докаже наличието на вирус, разкри на извънредния брифинг на Оперативния щаб проф. Кантарджиев.

Вторият вид бързи тестове са за доказване на антитела – това е имунният отговор на пациента. Ако се заразиш днес, след 4-ия ден може да отделяш вируса, а след петия - да получиш симптомите, които се задълбочават. Чак на 7-ия до 10-ия ден се получават антитела, които се доказват в капчица кръв. Това е бърз тест, но вече си развил заболяването и имунен отговор. Тези тестове по документа на СЗО не стават за надзора на заболяването.

Още не сме в четвъртия етап, когато имаме мащабно разпространение на вируса. За да преценим дали сработват мерките, трябва да е минала най-малко седмица, това е времето за удвояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоят заразените, толкова по-добри са мерките, отсече проф. Кантарджиев.

По думите му сега трябва да изследваме всички с двойна бронхопневмония. Второ – целият медицински персонал, който има клиника на заболяването – гърло, температура, това е важно да не допуснем заразата в болниците.

Трето – когато има колектив – цехове, училище. Тук трябва да се хванат първите случаи, заключи експертът.