Проф. Кантарджиев: До края на месеца ще имаме супер бързи COVID-тестове

Актуални новини
10:19 - 06 Септември 2020
2620
Проф. Кантарджиев: До края на месеца ще имаме супер бързи COVID-тестове

До края на месеца България очаква да получи нови американски тестове, които за 15 минути доказват наличие на коронавирус. Тестовете се правят много лесно - бърка се в гърлото на ученика, например, и след 15 минути става ясно дали има антиген на вируса.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

"Преди 4 седмици у нас се разболяха много млади хора - по балове, нощни заведения и публични прояви, на които не се спазваха мерките. От 2 седмици вече имаме и доста възрастни, които младите заразиха. Съответно смъртността у нас се повишава.

Вече трета седмица намалява броят на новите случаи, но имаме сравнително висок брой починали. Сега сме облагодетелствани от продължителното хубаво и сухо време, наесен няма да се затваряме вкъщи, но ще трябва да се научим да си носим маските", коментира проф. Кантарджиев.

Той сподели кога според него децата трябва да носят маски в училище. "За малките те не са задължителни, защото първата им работа ще е да започнат да си ги разменят помежду си, в коридорите обаче, където ще има струпване, децата трябва да са с маски", посни той. 

Кантарджиев разчита много на намирането на ваксина, защото това е един от начините за овладяване на една респираторна вирусна инфекция. "Вече 90% от хората спазват мерките и ги знаят. Останалите 10% са такива, които смятат, че могат да излязат и да направят неразумно и ненаучно изказване по телевизията или например да покажат на всички в трамвая, че те могат да са без маска", заяви професорът. 

Относно намирането на ваксина той смята, че вече има светлина в тунела и тя ще е налична най-късно в началото на 2021 г.

В най-авторитетното британско медицинско списание е излязла научна публикация с данни за една от руските ваксини, които се разработва. "Всички, на които тя е тествана, са получили адекватен имунен отговор", съобщи проф. Кантарджиев.

Той напомни, че България е сключила договор за доставка на милиони ваксини с "Астра Зенека". Първо ще се ваксинират медиците в COVID-отделенията, а след това и рисковите групи - хора над 65 години, хронично болни и онкоболни.