Проф. Кантарджиев : Епидемията от морбили затихва

Според известния паразитолог трябва да ликвидираме заразата до февруари

Здраве
08:39 - 19 Септември 2019
2221
Проф. Кантарджиев: Епидемията от морбили затихва

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, сподели пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват", категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът.

"Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили", каза още той.

Извънредни имунизации срещу морбили се извършват в Пловдив и областта. До началото на октомври трябва да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години. Спешните мерки са разпоредени от Здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне допълнително разпространение на болестта на територията на страната.