Проф. Кантарджиев: Ку треската в Етрополе е 4 пъти по-смъртоносна от коронавируса

Здраве
09:41 - 28 Февруари 2020
4956
Проф. Кантарджиев: Ку треската в Етрополе е 4 пъти по-смъртоносна от коронавируса

Ку треската в Етрополе е четири пъти по-смъртоносна от коронавируса. „В момента имаме Ку треска в града, а смъртността от нея е около 12%, докато при коронавируса – 3%”, алармира пред Нова телевизия директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Вече се доказа, че този нов коронавирус не е толкова опасен за бебетата, новородените, за бременните, както грипът е, добави медикът.

Водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев обаче заговори за слух, според който се криело това, че са излезли заразени проби. „Едни казват за двама, а други – за 10 души. Имате ли проба, която ви съмнява, но задържате информация, за да не предизвиквате паника“, попита той.

„Няма проба, която да ни съмнява. Ако имаше, бихме пуснали допълнителни изследвания. Ползваме най-добрите образци за всички вътрешни контроли в лабораторията“, заяви професорът.

„Сигурен съм както за капацитета на Националната референтна лаборатория, която се ръководи от професорка, която има докторат по тази диагностика. Специалисти по вирусология работят в центъра ни“, добави той.

„Този коронавирус няма специфично лечение. Има данни, че в Китай неголеми групи от хора са лекувани с антивирусни лекарства. Броят им обаче е малък и резултатите не позволяват да се вземе крайно становище. Засега приемаме, че лечението е симптоматично, но трябва да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите и за здравите“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Възрастните и хората с хронични заболявания обаче трябва да внимават. Опасен е както и грипният вирус“, добави той.

„Тази година няколко хиляди души са умрели заради грип, въпреки че епидемията бе малка. Както се пазят хората от грипа, така трябва и от коронавирусите“, заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести

Няма нищо кой знае колко страшно, добави той.

Комбинирането на препарати за лечение на СПИН и на грип ли е пробвано в Китай, попита водещата Аделина Радева, а професорът потвърди това.

„Софиянци изкупиха препаратите за грип. Добре, че са със дълга годност, за могат да ги използват догодина за грипната епидемия. През есента, когато казах да вземат хората противогрипни лекарства, аптеките не бяха така опразнени, както сега. В края на грипната епидемия се изкупиха препаратите срещу грипа заради коронавируса“, каза още проф. Кантарджиев.