Проф. Кантарджиев: Маските не са приятни, но никой не се е задушил от тях

Шефът на Националния център по заразни болести пак иска спешно въвеждане на антигенни бързи тестове

Общество
10:13 - 29 Октомври 2020
2700
Проф. Кантарджиев: Маските не са приятни, но никой не се е задушил от тях

"Най-важен е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Не, не е приятно да се носят, но трябва да мислим за здравето на околния и на семейството. Когато някой дойде с маска при мен и разговаряме, разбирам, че ме уважава". Така шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев още веднъж призова за слагане на предпазни средства в условията на взрив от коронавирусната инфекция. 

"Заразяването става при дълга експозиция. Над 1 час, без маски", заяви той. 

След като миналата седмица от национален ефир професорът изписа прием на Витамин D, днес уточни, че не бива да се предозира с него и призова да не се използват безразборни имуностимулатори. И отново посъветва гражданите да не се зомбират с новини за коронавируса. 

"5 години работих с туларемия, с кърлежови енцефалити. Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще спаси и от коронавирус", убеден е проф. Кантарджиев. 

По повод диагностичните тестове, той каза, че трябва спешно да се възприемат бързите проби с антигени при добре взет материал от гърлото (дълбоко до епитела край носоглътката). Той обаче трябва да се прави от обучен медицински служител. За него това бил първият скрининг за коронавирус. "Извинявайте, ама струва 15-20 лева и трябва да го има навсякъде този тест. За да се хващат случаи и да се изолират. Не разчитайте само на десетимата служители на РЗИ по областите, а трябва да се включат всички институции", заяви той. 

И призова БАБХ да се включи в процеса. "Всичката храна, която се приготвя за кетъринг, трябва да се проверява за спазване на всички условия. За пиците имаме печки - 2 минути ги слагате в микровълновата печка и няма коронавирус", каза още микробиологът. 

Той отправи остро предупреждение за мерките в междуградския транспорт. Никой там не носел маска и представлявало огромен риск за заразяване. "Винаги отворен прозорец - с пъти намалява вероятността от инфекция", добави Кантарджиев. "Не сме богата Швеция, където всички са на 2 метра един от друг", уточни той. 

И предупреди, че само след 1 седмица резултатите от PCR-тестовете ще се бавят с по 2-3 дни, за разлика от досега, когато ставаха дори в рамките на деня. Кантарджиев закачи твърденията на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски вчера, че страната нямала достатъчен капацитет да извърши над 11 000 теста за 1 денонощие, като подчерта, че това са пълни глупости. "За първи път вчера над 38 на сто теста в Националната референтна лаборатория се позитивираха", уточни той. 

Кантарджиев призова и за носене на очила (защитни) на работното място, защото коронавирусът навлиза и през очната лигавица.

Проф. Кантарджиев е на мнение, че бързите тестове трябва да се ползват и за диагностицирането на грип. На въпрос защо не са по аптеките, той обясни, че гражданите сами не могат правилно да си вземат материал за пробата.

Първите антитела след преболедуване започват да се изграждат след 10-я ден, а 40 дни след прекарване на COVID-19 всеки може да стане донор на плазма.