Проф. Кантарджиев моли: Не ходете при възрастните си роднини след мача

Здраве
09:32 - 02 Юли 2020
2592
Проф. Кантарджиев моли: Не ходете при възрастните си роднини след мача

Футболните фенове, които вчера бяха по трибуните, трябва за седмица да ограничат контактните с възрастните си близки.

Този апел отправи от ефира на БНТ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Мачовете, които имаше в България до сега, не доведоха до увеличения на броят на болните. „Лично моят съвет беше през ред и през стол да се пускат феновете. Когато се вика, крещи и пее, тогава се случва заразяването. Не е най-разумното мъже да се прегръщат и целуват на мачовете. Резултатът от такова събитие се вижда обикновено до 10 дни. Избягвайте много тесните контактни с възрастните си роднини", каза още той.

Всички болници трябва да бъдат убедени, че трябва да поддържат ковид отделения. Всеки влизащ в болница трябва да бъде третиран като потенциално болен. В София разпространението е дифузно, затова трябва да пазим възрастните си хора. Сериозно увеличение на болните, ако има, то ще е през октомври-ноември, уточни още той.  

Българските учени изследват нивото на клетъчния имунитет на преболедувалите коронавируса и на  тези, които са били в контакт с него без да разберат, каза още професорът. През следващата седмица ще можем да кажем кои мутации на коронавируса са доминиращи в България. Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса  България. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулуращите в Европа. Интересно е, че в нашите щамове някои от мутациите липсват. Може би, на това се дължи различния начин на разпространение на вируса в България. От тези 35 щама два са абсолютно идентични на началния китайски щам, каза още проф. Кантарджиев.