Проф. Кантарджиев очаква 1,5 милиона да се ваксинират у нас до август

Актуални новини
08:40 - 08 Януари 2021
2616
Проф. Кантарджиев очаква 1,5 милиона да се ваксинират у нас до август

Ваксинираните срещу коронавируса българи могат да са 1,5 млн. души до август, след като Европейската агенция по лекарствата даде одобрение и на ваксината на „Астра Зенека“.
Това обяви пред Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Всяка година личните лекари без да ги снимат журналисти правят по 1 милион ваксинации, няма никакъв проблем при добра организация да направят още 2 милиона, убеден е той.

Поръчаните досега за България ваксини от ЕК са дори малко повече отколкото ни е нужно, но допълнителните количества ще бъдат дадени на съседни държави, които не са в ЕС, за да може и при тях да се овладее заразата, заяви Кантарджиев.

Работещите в Националния център ще бъдат ваксинирани след една седмица. Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина Спутник V и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Към четвъртък заболеваемостта е спаднала до 155 заразени за 14 дни на 100 хил. души, през ноември беше 680. „Когато се спазват правилата, могат да се направят избори“, коментира още професорът.