Проф. Кантарджиев: Пикът затихва до седмица, яжте домати!

Измираме яко заради затлъстяването и диабета, твърди най-атрактивният член на НОЩ

Топ
10:19 - 31 Март 2021
4301
Проф. Кантарджиев: Пикът затихва до седмица, яжте домати!

Положителната тенденция е, че страната ни се намира в плато, което е с висока заболеваемост, и системата се справя. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ. Той прогнозира спадане на случаите до седмица.

Според проф. Кантарджиев около 300 000 са преболедували официално, а ваксинираните са 458 000. Към тези цифри трябва да се походи с внимание, защото не всички преболедували са в официалните данни.

От опита, който имаме, знаем, че когато мерките продължават повече от две седмици, се натрупва една умора. Не сме стигали до мерките, които ги прилагат нашите съседи – вечерен час или да пускаш sms, за да отидеш да си купиш хляб. Натрупа се умора. Нищо толкова не се е отхлабило обаче.

„Борим се максимално бързо да ваксинираме. Трябва до края на лятото да имаме достатъчно имунно население, за да няма разпространение. Това е целта ни от една година. Чакахме да дойде ваксината“, коментира професорът.

По темата с образуването на тромби вследствие на ваксината на „АстраЗенека“ той каза, че ваксината е обект на критика, защото е най-евтина. Даде и рецепта срещу съсирването на кръвта: „Който се ваксинира, да приема повече домати и доматен сок. Това пречи на съсирването на кръвта“.

„От опита на много имунизирани, над 17 милиона, чак такива кръвосъсирващи състояния не се регистрираха. Мислите ли, че една държава като Великобритания с традиции в общественото здраве, ще допусне такова нещо?“

Относно нивата на смъртност той посочи като фактор общото здравно състояние на българския народ, проф. Кантарджиев изтъкна, че диабета и наднорменото тегло са сериозни причинители. Хората също така забавяли търсенето на медицинска помощ, което представлявало проблем.

Проф. Кантарджиев съобщи, че британският вариант на коронавируса не подминава бебетата, което е смущаващо: „Бременните да се пазят много“. Този щам се разпространява повече, защото засяга горните дихателни пътища и се отделя повече вирус. Той поясни, че все повече загубата на обоняние не се регистрира при пациентите.

По въпроса за избор на ваксини каза: „Ще има достатъчно снабдяваме в края на месец април и избор на ваксина може да се прави“. Той обаче предупреди: „Не правете избор на база емоции! Хората с алергии трябва да се замислят за РНК-овите ваксини. Трябва да пият няколко дни антиалергични лекарства преди да се ваксинират“. Професорът завърши: „Тези, които са се ваксинирали сега и се чувстват добре, могат да бъдат спокойни около 2 години“.