Проф. Кантарджиев пред Lupa: Нападат ни 16 респираторни вируса през лятото

С повишаването на температурите заразите ще отслабват, успокои микробиологът

Здраве
15:40 - 11 Юли 2023
4736
Проф. Кантарджиев пред Lupa: Нападат ни 16 респираторни вируса през лятото

Шестнадесет респираторни вируса циркулират в страната. Обикновено неразположението минава след седмица. 25% от хората боледуват две седмици, а тези, които имат например белодробни проблеми, може и три. Това обясни пред Lupa.bg микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че при заразяване най-честите симптоми са болки в гърлото, кашлица, появата на ларингит - при възрастните той се получава от вирусна инфекция, която трае около седмица. Много помагат инхалациите.

Проф. Кантарджиев препоръча да избягваме контакти с кихащи и кашлящи хора. В болници, чакални, асансьори да се носи маска. Честото миене на ръце също е наложително.   

"Очакваме респираторните вируси да започнат да отслабват. Това ще се случи с покачването на температурите", обясни микробиологът. 

Преди месеци ковид пандемията си отиде, но човечеството още лекува последиците от нея,  каза още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че 6 месеца след преболедуването хората още имат проблеми със здравето.

 "Едно от последните неща, които станаха ясни, е засягане на нервус вагус. Затова имат затруднения в мисленето, затова трябва да потърсят консултация с психиатър. Тези, които имат поражения по имунната система, трябва да вземат много сериозни мерки за здравето си", посочи професорът.