Проф. Кантарджиев пред Lupa.bg: Броят на болните от COVID-19 е занижен, много повече са

Антигенните тестове не отчитат веднага заразата, трябва да се повтори, обясни микробиологът

Здраве
17:12 - 25 Септември 2023
5187
Проф. Кантарджиев пред Lupa.bg: Броят на болните от COVID-19 е занижен, много повече са

Болните от COVID-19 у нас се увеличават, а официално броят им е занижен. В 90% от бързите антигенни тестове в началото показват, че са отрицателни. Това задължава лекарят 48 часа след такъв тест при наличие на клинични прояви като температура, болки, кашлица да направи втори антигенен тест. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Миналата седмица в Израел въведоха маски в закрити помещения. "В нашата страна не знам какви ще бъдат мерките. Препоръчвам на хората да проветряват редовно помещенията си, един от прозорците на автомобила да бъде няколко пръста отворен, а в градския транспорт задължително да има изцяло отворен прозорец", посочи медикът.

Новият подвариант на коронавируса BA.2.86 се появи през август. Вече е в Гърция. Много българи бяха там за празниците, могат да го внесат у нас. Този подвариант съдържа 35 мутации на гените, отговорни за спайк протеина.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести обясни защо този вариант има толкова много мутации: "Когато вирусът е попаднал в човек с имунен дефицит, той е склонен към така наречения продължителен ковид. Тези хора  боледуват по 120 дена и в тях се селектират мутации, които водят до генетично разнообразие", обясни микробиологът.

Проф. Кантарджиев посъветва да не се намалява броят на писиар тестовете. "Тестовете със слюнка позитивират по-бързо от тестовете, от тези с вземането на секрет в носа. При новите варианти има и зачервяване на очите - при 25 % при децата и 1% при възрастните", обясни медикът. 

Проф. Кантарджиев препоръча срещу коронавируса вземането на резен лимон, потопен в сода след хранене: "Тази рецепта дадох преди 3 години. Тя спаси десетки хиляди българи от тежко протичане на заразата", каза още той.