Проф. Кантарджиев: Преди месеци ковид си отиде, но човечеството още лекува последиците

Мозъчна "мъгла", хроничната умора, проблеми с нервната система, изреди медикът пораженията от вируса

Здраве
21:03 - 05 Юли 2023
4811
Проф. Кантарджиев: Преди месеци ковид си отиде, но човечеството още лекува последиците

Преди месеци ковид пандемията си отиде, но човечеството още лекува последиците от нея. Това заяви пред Радио Пловдив проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че 6 месеца след преболедуването хората още имат проблеми със здравето.

 "Едно от последните неща, които станаха ясни, е засягане на нервус вагус. Затова имат затруднения в мисленето, затова трябва да потърсят консултация с психиатър. Тези, които имат поражения по имунната система, трябва да вземат много сериозни мерки за здравето си", посочи професорът.

Той похвали доклада на епидемиолога проф. Ани Кеворкян от МУ - Пловдив, с анализи и коментари за ковид и последиците от него.

"Есента на 2021 г. бяхме световен шампион по смъртност, а с официално 43 000 жертви на коронавирус сме категорично на първо място. Трябва да се направят изводите и да се оправят диспропорциите в здравеопазването", каза епидемиологът. 

Проф. Кантарджиев подчерта, че от ковид са боледували както здрави хора, така и тези с хронични заболявания, които се изострят след тежката системна болест.

Сред проблемите след боледуване той посочи: мозъчна "мъгла", засилване на хроничната умора, проблеми с нервната система, пазенето на равновесие и координация. 

Проф. Кантарджиев напомни, че през лятото "нападат" различни вируси и бактериални инфекции и препоръча редица мерки:

"Мийте си често ръцете, особено след тоалетна и преди хранене. Да се ползват кърпички с хлорхексидин, не със спирт. Храната не трябва да стои на топло. Да се мисли за борбата с комарите, да се ползват репеленти".