Проф. Кантарджиев съветва: Проветряване, проветряване

Актуални новини
09:45 - 15 Септември 2021 (обновена)
3359
Проф. Кантарджиев съветва: Проветряване, проветряване

Класните стаи на децата трябва да се проветряват на всеки 20 минути, това дори е по-важно от дезинфекцията на повърхностите. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев на старта на учебната година тази сутрин пред Би Ти Ви. Вирусологът е консултант на столичната община по процеса на ваксинация.

"Прозорците трябва да се отварят широко, дори когато дойдат минусовите температури, категоричен е той. Тогава просто ще се увеличава максимално парното в училищата и пак ще се проветрява", настоя професорът. Той успокои водещата Биляна Гавазова, която пита няма ли така да простудим децата, с думите, че заболяване "настинка" няма.

Проф. Кантарджиев разказа, че всъщност отдавна учените са установили, че не се разболяваме от излагане на студ. Тогава кръвоносните съдове се свиват и в системата ни не влизат достатъчно бели кръвни телца, имунитетът не сработва и поради по-слаб негов отговор ставаме податливи на вирусни и бактериални инфекции. Всъщност ни разболяват те, а ние грешно определяме неразположението си като "настинал съм".

"Трябва да пазим учители да не заразят децата, които може да боледуват, но не предават инфекцията. Рядко може в семейството да се заразят родителите от децата", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Освен това според него е важно и да се ваксинират учителите и добави, че мерките в училище не включват постоянно носене на маски от децата.

„Малките деца няма да носят маски, в часовете няма да има маски, а  в коридорите и то ако се смесват различни класове. Проветряването е много по-важно в училища. Там то трябва да е на 20 минути, защото инфекцията е аерозол, не е капкова, така че въздухът трябва да се сменя“, добави проф. Кантарджиев.

Той посъветва у да се закупят и поставят в класните стаи  UVC светлина.