Проф. Кантарджиев: Започвайте витамин Д, но без свръхдози

Здраве
10:32 - 22 Октомври 2020
7602
Проф. Кантарджиев: Започвайте витамин Д, но без свръхдози

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев изписа витамин Д на народа за превенция и лечение на COVID-19 от национален ефир и даде точна дозировка - 4 капки на ден за възрастен човек профилактично с прекъсване на всеки 10 до 20 дни. "Това е четвъртото "Д" след дистанция, дезинфекция и дисциплина", каза той на брифинга на НОЩ. 

Кантарджиев разби конспирациите за броя на PCR-тестовете за установяване на коронавируса. "Когато една лаборатория ни увери, че има лекар със специалност, който ще подписва документацията, че има апаратните възможности, всички първи пет положителни теста на тази лаборатория се пращат на Националната референтна лаборатория, за потвърждение. Същото важи и за първите 10 отрицателни теста. Едва тогава тя се включва в единния регистър на лабораториите", обясни той. 

Това са 65 лаборатории на територията на страната и списъкът се актуализира постоянно. "Като директор на НЦЗПБ, казвам, че 17-те референтни лаборатории имат европейски сертификат", увери професорът. 

185 лаборатории докалдват всеки ден положителните си тестове. Те са частни и МЗ е направило така, че дейността им се контролира качествено, като са задължени да внасят данните си, за да се получи и пълната картина. "Ако правим по-малко от 300 теста на 100 000 души, няма да имаме представа какво се случва с епидемията", обясни проф. Кантарджиев. А изчисленията за 30 лаборатории и 11 000 теста били напълно неверно. 

Кантарджиев обяви сензационно и че подкрепя антигенните тестове, само че те трябвало да се взимат правилно и били много подходящи за училищата, за приемните на болниците и за Бърза помощ. Ако антигенната проба е положителна обаче, когато се развият симптоми и човекът може да заразява. "В момента грип няма. Всека година съм ви го приказвал и пак не сте го запомнили. Идва ноември, а епидемията започва декември. Сега да търсим грип с тест, всички ще са отрицателни и хората ще кажат, че той не работи", обясни в типичния си стил той. 

Референтната лаборатория до момента има рекорд от над 600 проби на ден. "А само случаме критики и спекулации. Слушайте внимателно. В 19,00 часа получихме едни проби и в 23,00 часа бяха готови. PCR-теста изисква екстракция (взимане на материали за теста). Обикновено работим 350-400 проби, стигали сме до 600. Работят се така - приемане-екстрация-PCR реакция. Когато трябва да се потвърди диагнозата, това се прави в референтна лаборатория, в които има стандарти и по микробиология, и по вирусология. Работи се на цикли от по 48 проби, 96 проби", обяси още той. И напомни, че най-важното при тестовете е да се взимат качествено и да се транспортират правилно. 

Една частна лаборатория, приета в списъка на МЗ, имала над 200 места за работа на материали, като 150 от тях били предназначени и за PCR-диагностика. 

Снимка: Агнес Методиева