Проф. Киров: Промяната на националния празник е фишек, отвлича вниманието

Реално няма проект за промени в Конституцията, заяви конституционалистът

Новини
14:01 - 24 Юли 2023
1643
Проф. Киров: Промяната на националния празник е фишек, отвлича вниманието

Големият проблем не е на коя дата е националният ни празник. Тази идея е вмъкната в реториката покрай целените конституционни промени, за да отвлече вниманието от по-съществените неща, които се предлагат. Това заяви пред БНР експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Няма проект за изменение на Конституцията. Има само идеи, които предхождат изработването на някакъв общ проект или самостоятелни проекти на коалиращите се политически сили за предприемане на конституционна ревизия, поясни той.

Киров изрази съмнение, че Народното събрание е компетентно да извърши конституционни промени, съобразно идеите, поднесени на пресконференцията на ПП/ДБ. Органът, който може да прецени дали конституционната ревизия се прави от обикновено или от ВНС, е Конституционния съд, поясни той.

Според него има доста несъгласувани идеи. Те са насипани в една торба, между тях има несъгласуваност и противоречие от гледна точка на намерения, цели и средства за постигане на тези цели, добави професорът.

Експертът по конституционно право бе категоричен, че органите в държавата не трябва да бъдат с еднакъв мандат. Той изрази опасения, че от третата власт ще се породят съдебна и прокурорска власт. Желанието да бъде минимизирано влиянието на главния прокурор и свеждането му до просто един административен ръководител не кореспондира с желанието да се осъществява публичен контрол, допълни професор Киров.

По думите му с пипането на президентските правомощия и фигурата на служебното правителство се навлиза в баланса между властите. Той призова, ако ще бъдат ограничавани мандатите, нека това да не е само за конституционните съдии, но и на народните представители.

С така предложените промени ПП-ДБ удрят по ГЕРБ и ДПС, каза още Пламен Киров.