Проф. Константинов: При земетресение яз. "Бели Искър" може да ни наводни

Общество
22:29 - 19 Януари 2020
3866
Проф. Константинов: При земетресение яз. "Бели Искър" може да ни наводни

"От язовир "Белмекен" физически няма как да се вземе вода. Идеята е от канала, който захранва този язовир да се прехвърли вода в канала, който захранва "Бели Искър" и от "Бели Искър" по т.нар. рилски водопровод през 3 ВЕЦ-а да дойде водата до София. Този тръбопровод работи в момента и София получава 20% от водата си оттам. Но ако я транслирме към квартал Изток на Перник, ще останем с 20 на 100 по-малко вода". Това каза пред Канал 3 проф. Михаил Константинов. 

Той допълни, че идеята сега е да се захрани язовир "Бели Искър", който има тежък проблем, защото там стената е в много лошо техническо състояние. "Язовирът е на височина от 1900 метра, което е огромна денивелация и ако нещо стане, наводнение в ред селища. Затова съзнателно се поддържа ниско ниво, ако нещо стане".

"Това се знае и често се обследва този язовир, но той трябва сериозно да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода. Тя е била строена пред 40-те години с тогавашни материали, а освен това там има проблеми със земетръсните норми и едно тежко земетресение в района може да компрометира стената. На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и съоръженията. Затова моментално трябва да започне преглед на съоръженията и да се види дали може да се разчита на тях", допълни Константинов.

"От десетки години е ясно, че трябва да се ремонтира язовир "Бели Искър", а в началото на века е имало планове. По-добре да бием камбаната и да е било напразно, отколкото да ни се стовари на главите. Нека това е повод да си оправим язовир "Бели Искър". Това не е работа за 1-2 месеца. Това е работа за 2-3 години. Аз мисля, че цялата водна система на България трябва коренно да се реформира, защото съвсем скоро няма да имаме вода.", допълни той.