Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Новини
09:35 - 01 Ноември 2021
3644
Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

"Зеленият сертификат беше въведен навреме. Той цели да ограничи разпространението на вируса сред хората." Това заяви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

Според проф. Кожухарова твърдението, че не може да се въвежда зелен сертификат при 20% ваксинирани, противоречи на нормалната човешка логика. Това твърдение реално е - "Ваксинирани са малко над 20% от населението и в тази ситуация няма нужда да вземем мерки, нека си се разпространява вируса."

По думите на Кожухарова зеленият сертификат няма смисъл в страните, в които има много голям обхват на ваксинираните.

Тази вълна е най-високата в България в момента. Въвеждането на зеления сертификат съдейства за увеличаването на ваксинацията, изтъкна проф. Кожухарова, според която заповедта за сертификата не е въведена със закъснение. Ако не е имало зелен сертификат, какво бойкотираха на 2 септември, недоумява тя.

Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините не са икони и няма нужда хората да вярват в тях. Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинационен обхват.

За това дали ще бъде въведен национален локдаун, проф. Кожухарова обясни, че хората могат да се заключат за 2-3 седмици вкъщи, да не ходят никъде и след като отново се завърнат в обществото заразата отново тръгва. 

Локдаунът не разрешава проблема, а проблемът може да бъде разрешен чрез ваксинацията. Ако това е последната вълна - добре, но няма да е последната, предупреди проф. Кожухарова.

Тя посочи, че локдаун на практика вече е въведен и ако се прочете заповедта на министъра от 1 до 20 точка в него пише "забранява се, спира се", но има възможност да не се забранява и да не се спира, ако всички са безопасни, ваксинирани, преболедували или ваксинирани. Едно заведение или един фитнес, вече са затворени. За да работи фитнесът, собственикът му трябва да заяви, че персоналът е ваксиниран и безопасен, уточни проф. Кожухарова.

"По-голямото затягане означава да се премахне точка 31 от заповедта на здравния министър, която дава възможност да се ползват сертификати.

Тя подчерта, че всичко ще спре тогава, когато болниците не могат да осигурят необходимите грижи. Над 10 000 болни за здравно заведение е границата, която нашата здравна система не може да поеме. Ако не ограничим броя на болните хора и на заетите интензивните легла, вървим към тотален локдаун, предупреди проф. Кожухарова, която много се надява да не се стигне до пълно затваряне.

Във връзка с тестването на учениците в училище, за да се върнат отново в клас, проф. Кожухарова заяви, че това, което Министерство на здравеопазването може да се направи се прави. Такива тестове по света се прилагат доста широко, като се възприемат като забавление от малките. Тестовете са абсолютно безопасни, увери тя.

Според нея през тази седмица децата не трябва да се връщат в училище.