Проф. Лилия Илиева: Светът е задължен на древните шумери

Най-великото научно откритие в историята на човечеството е, че информацията може да се запазва в писмен вид

Култура
15:54 - 24 Май 2019
5045
Проф. Лилия Илиева: Светът е задължен на древните шумери

Най-великото научно откритие в историята на човечеството е откритието, че информацията може да се запазва в писмен вид. Това откритие е направено от "хуманитарии", както днес се изразяват някои иронично. От древните филолози. Задължени сме на древните шумери, които са направили това откритие през четвъртото хилядолетие пр. Хр.

Задължени сме на древните египтяни, които малко след шумерите също започват да пишат. Всички писмености, използвани в съвременните общества, са в крайна сметка наследници на старата египетска писменост (или на старата китайска писменост, но нашият случай не е такъв). Задължени сме и на старите гърци, които за първи път изобретяват писменост тип азбука: устроена върху идеята, че със свои знаци трябва да се записват отделните съгласни и отделните гласни.

И това откритие е направено единствен път в историята на цивилизацията и тези, които не са повлияни от гръцката култура в тази област, не пишат с писменост тип азбука, а с друг вид писменост. И стигаме вече до братята Кирил и Методий, въз основа на чието дело се е развила нашата писменост (макар и с променени знаци, което не е най-същественото) и нашата писмена култура!