Проф. Мария Миланова: Не знаем защо вирусът убива млади хора без заболявания

Внимавайте с лекарствата, които уж лекуват Covid-19, предупреди шефът на кардиологията в „Пирогов“

Актуални новини
17:39 - 13 Април 2020
7074
Проф. Мария Миланова: Не знаем защо вирусът убива млади хора без заболявания

"Симптомите, които ще ни насочат, че става въпрос за новия коронавирус са главно от респираторната форма - болки в гърлото, затруднено дишане, кашлица, но и конюнктивите, общата отпадналост, загубата на обоняние и вкус.

Нямаме още отговор защо умират млади хора без придружаващи заболявания.Случаите в Австралия и Иран показват, че топлото време не убива новия вирус, затова социалната изолация трябва да се прави".

Това каза проф. Мария Миланова, шеф на клиниката по кардиология в "Пирогов", един от създателите на специален сайт за COVID-19, в който всеки може да си направи тест за коронавируса, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

За сайта тя обясни: "Търсехме решение как да организираме натиска и да получат помощ първо тези, които имат най-голяма нужда и така адаптирахме приложение, което се използва в Европа. То може да се ползва както от пациентите, така и от лекарите. При4ложението ще ви даде съвет - останете вкъщи, защото около 80 на сто от пациентите ще прекарат болестта по-леко. Възможно е да каже - отидете на лекар в зависимост от симптомите. Целта е да се избегне струпването пред кабинетите, което ще създаде опасност за всички".

Трябва да бъдем внимателни с медикаментите, за които се твърди, че лекуват Ковид-19, предупреди тя. Те не могат да бъдат профилактика, самолечението е изключително опасно, категорична бе проф. Миланова.

Следващите 2 седмици за България ще бъдат изключително важни, да запазим самообладание, допълни тя.