Проф. Мария Пиргова пред Lupa.bg: Няколко пъти ще бъдем на ръба на избори, но няма да има

Кои ще бъдат новите министри, не е важно, тъй като те нямат управляваща функция, посочи политологът

Политика
17:42 - 29 Февруари 2024
3125
Проф. Мария Пиргова пред Lupa.bg: Няколко пъти ще бъдем на ръба на избори, но няма да има

Ще има още скандали в политиката, но ще има ротация. ГЕРБ трябва да наложи свои министри, Делян Пеевски - също. Всеки си има своя цел и всеки си има съображения за това. Всеки трябва да си вдига цената, а това става със скандали и отнема време. Това заяви пред Lupa.bg политологът проф. Мария Пиргова по повод заканите на Бойко Борисов, че отива на избори.  

"Очаквам премиерът да си подаде оставката до дни, като правителството ще продължи да работи до избора на нов кабинет. Кои ще бъдат новите министри, не е от голямо значение, тъй като те нямат управляваща функция. Изпълняват това, което им изискват определени олигархични групи. Вътрешнопартийни битки, битки за електорат, битки за надмощие в определени проекти и сфери, които не са публични, се водят в момента, но те не са видими. Гражданите наблюдават само скандали, които нямат съдържание и значение. Държавната власт е в ръцете на олигарси, които предлагат решения", посочи политологът.

Според нея трудно ще се стигне до разбирателство по отношение на службите. "Вероятно нещата ще се "запечат" около службите - едните ще искат промени там, другите не. Няколко пъти ще бъдат на ръба на избори, но накрая ще си продължат по същия начин", убедена е проф. Пиргова. 

На 8 март, ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали - гласуваме оставката на Денков и правителството и отиваме на избори. Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес.

Той обясни, че иска коалиционно споразумение, както се работи в Европа. 

"Ние сме партия на европейското развитие на България. Европа работи с коалиционни споразумения, не със сглобки, снитки, сварки. Затова ние ще проявим хладнокръвие и ще извървим целия път, който европейските солидни партии извървяват", обясни Борисов.