Проф. Марко Контоли: Вирусът удря непушачите

Здраве
13:09 - 02 Април 2020
3703
Проф. Марко Контоли: Вирусът удря непушачите

Парадоксално е наистина, но коронавирусът поразява по-често непушачите, отколкото пушачите!“ Това заяви пред излизащия в Болоня национален всекидневник „Ил Ресто дел Карлино“ известният пулмолог и преподавател в Университета на Ферарара професор Марко Контоли.

Топ-лекарят направи констатацията в интервю, с което обясни защо цялата област Емилия Романя е пламнала от вируса  и сега е на второ място след Ломбардия в националната класация по брой на заразени и починали, а в нейната източна провинция Ферара заболяванията се броят едва ли не на пръстите на едната ръка, предаде „Монитор“.

За професор Контоли причините за заобикалянето от коронавируса на района с 350 хил. жители са свързани най-вече с честите гъсти мъгли тъдява, които били изградили у местните хора стабилен имунитет срещу белодробните заболявания. С други думи натоварването през вековете на белите дробове на поколения тукашни мъже и жени с тежкия влажен и замърсен въздух ги е направило по-устойчиви на поразяващия най-вече дихателните органи на човека “Sars-CoV-2”. 

Роля, която според проф. Контоли вероятно е изиграл у пушачите и тютюневият дим, заради което според официалната италианска статистика те заболяват и умират по-малко от „Ковид-19“, отколкото непушачите. Пулмологът посочи също така в интервюто още три фактора, които са бетонирали имунната система на жителите на Ферара и района срещу вирусната зараза – масовите заболявания тъдява в миналото от малария, туберколоза и рядката, но изключително тежка наследствена анемия – таласемията.

Тезата за на практика имунизирания срещу новия коронавирус район на Ферара бе лансирана най-напред от Регионалния комисар на Емилия Романя за борба със заразата Серджо Вентура, който заяви пред медиите, че учените би трябвало да изучат из основа тази положителна даденост с цел създаването на лекарства и ваксина срещу „Sars-CoV-2”.