Проф. Михаил Константинов дава не повече от 10% за Стефан Янев

Арестът на Борисов реабилитира ГЕРБ, смятат експерти

Актуални новини
10:50 - 12 Май 2022
2277
Проф. Михаил Константинов дава не повече от 10% за Стефан Янев

Около 10% може да е таванът на партията "Български възход" на Стефан Янев и при избори сега тя почти сигурно ще влезе в парламента. Прогнозата направи математикът и дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.

Според него сегашната конфигурация не може да се повтори. "Голям проблем е къде ще стои ГЕРБ. Не виждам коалиция, която да не може да се случи. Единствено "Възраждане" е далеч да бъде допусната във властта", коментира той.

Според доц. Росен Карадимов от Юридическия факултет на СУ, има закономерност - когато започваш с нова политическа формация трябва да си натрупал институционален рейтинг. "Управлението е слабо и хората търсят алтернатива. Партията на Янев е припозната като такава. Колкото повече скандали, толкова повече електорална маса за "Български възход", смята Карадимов. По думите му има реабилитация на ГЕРБ, а БСП бележи ръст на подкрепата.

"Конструктивната опозиция изчиства имиджа им, арестът на Борисов ги мобилизира и легитимира. Не е невъзможно ГЕРБ да участва в коалиция след нови избори, дори ще бъде полезно. Още по тяхно време изостанахме в прилагането на мерките, които се забавяха. Сега се вижда усещане за хаотичност. Решава се не проблемът, а последствията от него", посочи той.