Проф. Михаил Константинов: Емигрантите вкараха Слави, хартиената бюлетина нямаше ефект

Математикът се похвали, че е познал резултатите още преди месец и половина

Политика
14:46 - 04 Април 2023
4075
Проф. Михаил Константинов: Емигрантите вкараха Слави, хартиената бюлетина нямаше ефект

Математикът проф. Михаил Константинов направи тежкото заключение, че ефектът при връщането на хартиената бюлетина за увеличение на броя на гласувалите не се е видял. Според него, увеличаването на броя на гласувалите заради хартиената бюлетина е около 1-2% или около 70 000 души и всичките политически напъни по темата са били абсолютно излишни.

По думите му, по-важно е колко хора са гласували с хартия и колко с машини там, където са имали възможност да избират. „85% върнати протоколи е много, въпреки че в почти всички става въпрос за незначителни грешки“, посочи той.

Не съм изненадан от резултатите от изборите, каза още математикът проф. Михаил Константинов. След като се похвали, че е казал още в началото на февруари коя партия колко мандата взема и прогнозата му се е оказала точна, водещите изкараха лист, на който се виждат имена на политически формации и числа. На него стои и подписът на професора. 

Прогнозата му е за шест парламентарно представени партии, като първата ГЕРБ взима 72 мандата. „На практика са 69. Втората има 64. Трети съм посочил ДПС с 36 мандата. Те имат толкова, но са четвърти. Подценил съм „Възраждане“. Дал съм им 30, а имат 37. За БСП съм прогнозирал 27, а има 23. На шестата партия съм дал 11. Толкова са“, хвали се професорът. 

Проф. Константинов обясни още, че на тези избори гласовете от чужбина са решили 6 мандата. „От тези 6 мандата 5 спечели ДПС и един спечели „Има такъв народ“ (ИТН). Между другото, без гласове от чужбина ИТН нямаше да прескочи бариерата“, каза той и добави, че ПП-ДБ не са спечелили и не са изгубили нищо от чужбина.

„Има един основен метод за изчистване на избирателните списъци, това е френският метод – активната регистрация. Тя има мек вариант и твърд вариант. Твърдият вариант ми е любим на мен, защото той удари семейство Саркози поради тяхната небрежност“, заяви проф. Константинов.

Математикът призова за премахването на видеонаблюдението на изборите.