Проф. Михаил Константинов: Изборите най-късно на 23 май

Личности
13:11 - 27 Ноември 2020
4117
Проф. Михаил Константинов: Изборите най-късно на 23 май

„Трябва да устискаме още малко и да спасим колкото се може повече хора. Така че, за съжаление, едни избори в това чумаво време не са най-доброто, което може да ни се случи”. Това коментира проф. Михаил Константинов пред „Фокус” по повод опасенията, че заразата може да промени датата на парламентарните избори.

Шефът на „Информационно обслужване” съобщи и новината: „Искам да ви кажа, че чисто конституционно, това трябва да се има предвид, последната възможна дата за изборите е 23 май, и това трябва да го имат предвид нашите полици, защото българската конституция допуска 50-дневен изборен цикъл.

Искам да подчертая, че мандатът на Народното събрание изтича на 26 март догодина – за това спор няма, но изборите по Конституцията могат да бъдат още 2 месеца след това.

И като се вземат почивните дни, отсега ви казвам датата, която е крайната възможна, тя е 23 май.

Но тук, разбира се, ако се стигне до отлагане на изборите, това трябва да стане с национално съгласие. Това не може да стане насилствено. Тук трябва и президентът, и опозицията, и управляващите да вземат съвместно решение. Не казвам, че ще се стигне дотам, не дай Боже, но всичко е възможно”, обясни проф. Константинов.

Попитан за мерките срещу вируса, професорът призна:

„Откровено казано, не знам какво точно трябва да правим. Трябва да вземем всички мерки да не заразяваме повече хората, защото знаете, че известен процент от заразените умират.

А ние сме на път, дай Боже, да се справим с тази пандемия, тъй като от една страна в България има висок процент от хора, които са минали вируса, тоест, те създават нещо като стена, зад която могат да се скрият здравите хора.

И второ, вие знаете, че до края на тази година или най-късно в началото на следващата се очаква вече излизане на няколко ваксини, които са минали тестовете и вече могат да се прилагат”, завърши шефът на „Информационно обслужване”.