Проф. Мирчев след уволнението от СУ: Имаше натиск върху ректора

Общество
19:05 - 16 Декември 2020
6351
Проф. Мирчев след уволнението от СУ: Имаше натиск върху ректора

Социологът проф. Михаил Мирчев, който бе изхвърлен от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и гражданският му договор като преподавател там бе прекратен от Етичната комисия, разкри, че е имало натиск върху ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков за взимането на това решение.

Малко след като на страницата на ВУЗ-а се появи декларацията за изгонването му от Факултета по педагогика заради искането на негови колеги и студенти да бъде отстранен заради насаждането на хомофобска и антисемитска пропаганда, висшият бесепар обяви, че осъждането му била "непропорционално" и макар да не го приемал, благодарял на ръководството за годините, прекарани заедно.

"Скандалът срещу мен в Софийски университет завърши. На 36-я ден. Вижте аргументацията... В първата част останах с убеждение, че се отхвърлят по същество обвиненията и тяхната спекулативност. Във втората част са представени препратки от Етичната комисия към членове от Етичен кодекс на преподавателите в СУ. Но препратките звучат доста оспоримо. В третата част е осъдителното решение. Аз го възприемам като е НЕпропорционално... Накрая има декларации за лоялност на Университета. Те са според Времето. Тук, след всичко, лично благодаря на Ректора г-н проф. Анастас Герджиков. Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуални и професионално равнище", пише проф. Мирчев. 

И допълва:

"Наясно съм под какъв натиск се е оказал", без да уточни какво точно има предвид и дали става въпрос за политическа преса. 

"Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното Време. Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни", завършва социологът.