Проф. Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

Само ваксина може да ни даде спокойствие, категоричен е началникът на НОЩ

Общество
08:15 - 21 Май 2020
1610
Проф. Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

Няма хаос в отпускането на мерките у нас и всичко върви по график, но ние нямахме право да даваме напразни надежди на хората и затова нямаше как да го дадем на обществеността, съобщи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг за анализ на ситуацията с коронавирусната епидемия у нас. 

От думите му стана ясно, че отварянето на ресторантите вътре зависи предимно от данните на Агенцията по храните и регионалните здравни инспекции за начина, по който се спазват мерките. 

"Със сигурност може да се каже, че ако се добие групов имунитет с ваксинация (при достатъчно сигурна, надеждна и безопасна ваксина), тогава ще бъдем спокойни", категоричен бе Мутафчийски. 

Попитан за потенциалната втора вълна, началникът на НОЩ каза, че никой не може да пророкува дали и кога може да връхлети тя, но мерките трябва да се запазят и по препоръката на СЗО - да остане пълната мобилизация. 

Мутафчийски уточни още, че спорната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за принудителното лечение на хората над 60 г., която вчера бе отменена, е важала единствено за болниците. "Става въпрос за лекарите, които са в най-рисковата група от смърт", добави той. 

А шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев разкри, че щамът от Китай е мутирал значително и към днешна дата има 3 основни - един различен в САЩ, един различен в Европа и един отделен в Китай.