Проф. Мутафчийски: Правим изследване на извадка от 1000 полицаи за коронавирус

Получените данни ще се използват за статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас

Новини
14:04 - 29 Март 2020
1699
Проф. Мутафчийски: Правим изследване на извадка от 1000 полицаи за коронавирус

Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас. "Предстои може би от понеделник да стартира". Това обясни в интервю за бТВ ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи - на КПП-тата, "Гранична полиция", от летищата, посочи Мутафчийски пред bTV. Той уточни, че това е изследване на извадка, което е различно от търсенето на новозаболели и данните ще се използват за статистически модели:

"Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство - да търсят новозаболял"

По данни на епидемиолозите у нас е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, уточни ръководителят на Щаба за Covid-19.

Средният период, за който организмът се изчиства от новия коронавирус, е 28 дни, затова е и удължен периода на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна, обясни още проф. Мутафчийски. 122-ма са хоспитализираните у нас с коронавирусна инфекция, допълни ръководителят на Щаба.

Според проф.  Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с Covid-19, според данните към момента пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници. В интервю за Нова телевизия експертът коментира:

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“. По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства.