Проф. Николай Радулов категоричен: Служителите на МВР организират незаконни протести

Общество
17:21 - 14 Август 2024
2100
Проф. Николай Радулов категоричен: Служителите на МВР организират незаконни протести

Служителите на МВР организират незаконни протести, заяви пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР. Той подчерта, че служителите на ведомството нямат право на протести, освен в рамките на профсъюзни акции, които се организират при нужда за подчертаване на необходимостта от по-високо заплащане или подобряване на условията на труд.

Според проф. Радулов, последните години сме свидетели на появата на нова тенденция - министри организират протести, които да създадат впечатление, че те са популярни сред служителите на МВР и трябва да запазят постовете си.

„Този протест е организиран от близки хора до министъра. Това не е тайна между полицаите - няколко полицаи от Специални полицейски сили, които са работили с министъра. Това е един от признаците на политизация. МВР през последните 20 години постепенно, но непрекъснато се политизираше“, коментира специалистът.

Проф. Радулов заяви категорично, че всеки опит за промяна на процедурата за подбор на служебно правителство е противоконституционен и нарушава Закона за МВР. Той подчерта, че отговорността за тези действия лежи изцяло върху служебния премиер. „Има си институции, които избират ръководствата на държавата. Има си институции, които се грижат по време на избори да има неутрално служебно правителство. Законът не трябва да се нарушава“, заяви той.

Проф. Радулов коментира и инцидента, при който 7-годишно дете застреля своя баща, полицейски инструктор по стрелба, със служебното му оръжие. Според експерта, инцидентът е резултат от фатална небрежност при съхранението на оръжието. Той отбеляза, че често професионалистите пренебрегват правилата, защото смятат, че са достатъчно опитни и умели.

„Когато отиваш на тренировки и стреляш, е ясно, че в пистолета има патрони. Би трябвало, след като свърши стрелбата, да се изпразни патронника и да се щракне веднъж към земята, за да е сигурно, че няма патрон. Чак когато тръгнеш да го съхраняваш, би трябвало да се извади и пълнителя. Нещо е попречило - дали самоувереност, дали бързане, което е довело до случилото се“, обясни специалистът.

Проф. Радулов подчерта, че оръжието трябва да се съхранява в каса, когато не се използва, и че на всеки 5-6 години се извършват масови проверки дали тези изисквания се спазват. Той добави, че законите и правилниците, свързани с работата с оръжие, са добре формулирани и не изискват промени. Според него основният въпрос е доколко хората, които боравят с оръжие, са съвестни в спазването на тези правила. „Трябва да се наблегне на обучения и непрекъснат контрол за спазване на изискванията“, заключи той.