Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Антимафиоти се държат безобразно по заповед?

Общество
17:09 - 13 Октомври 2020
6853
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Антимафиоти се държат безобразно по заповед?

Ако е истина, че антимафиотите са влезли в дома на невинни хора заради лоша навигация, това означава, че сме го закъсали генерално. В такива случаи по света по цялата верига на МВР подават оставка. У нас не вярвам да се случи. Това заяви бившият главен секретар на МВР и преподавател в НУ проф. Николай Радулов по повод ареста на невинно семейство по време на акция на ГДБОП.

„Нивото на подготвеност на антимафиотите става все по-ниско и по-ниско. Не са обучени. Ако им се наложи да действат срещу терористична организация, ще бъдат жертви. Назначават се хора, които са просто изпълнители, без мисъл в главата. Как обществото да погледне на протеста на полицаите, когато то започва да се отнася не просто с недоверие към тях, а с омраза. Трябва да се разследва дали на служителите от ГДБОП не им е разпоредено да се държат грубо. Някой път, за да се сплашат престъпниците, се издават такива заповеди. Нека да се разследва операцията, но не от МВР, а от прокуратурата. Виждаме, че МВР още не е отговорило на въпроса за насилието по време на протестите. Демонстранти с белезници бяха бити. Това е изтезание и садизъм. Тези полицаи трябваше първо да бъдат уволнени, а след това разследвани“, заяви проф. Радулов.

Той припомни, че ГДБОП не за първи път прави гафове. Нейна жертва преди години стана Красимир Аврамов - Човека глас.

„В случая „Лясковец“ командосите не бяха направили предварителна проверка. Като нахлуха в дома на Петко Петков се оказа, че вътрешното разпределение на стаите не отговаря на чертежите, които са подадени в общината. От ГДБОП бяха нарушили всички правила за провеждане на операция и затова загина командос Емил Шарков“, припомни проф. Радулов.

Той предположи, че има и други гафове на служители на ГДБОП, на които не се е дало гласност. „Хората са се страхували да говорят или пък са били заплашвани“, допуска бившият главсек.