Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Къде са 500 картини на Божков от наши майстори?

Култура
18:00 - 16 Юни 2020
7393
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Къде са 500 картини на Божков от наши майстори?

Избягалият в Дубай милиардер Васил Божков е един от големите притежатели на картини от български художници. Те са над 500.  Една от тях е „Разпит” на Никола Мирчев. Творбите са свързани с националната ни история и са културни ценности. Къде са те сега, налични ли са? Дали няма да изчезнат? Тези въпроси зададе пред Lupa.bg  бившият главен секретар на МВР и настоящ преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.  

„Част от картините в колекцията на Божков първо бяха отхвърлени от музеи и частни колекции след промяната поради идеологически причини. Дали съдбата им няма да бъде същата като изчезналите икони, които се бяха появили в антиквариатите в Женева?!”, пита проф. Радулов.

Той изрази опасения, че колекциите на хазартния бос няма да бъдат съхранявани в музеи и галерии. „Божков можеше да бъде изобличен като лъжец, ако ритонът, появил се на свободния пазар, беше показан от нашите разследващи органи. Дали зад действията на прокуратурата стоят мерки по обезпечаване на откраднати пари от данъкоплатците или не става дума за приватизиране на активи на Божков?”, продължи с въпросите си Радулов.

Той обърна внимание, че когато се прави обиск в дома на някого се изготвят протоколи. Дали иззетите вещи от офиса и жилището на хазартния бос са отразени в тях, е въпрос, чийто отговор трябва да бъде даден, смята Радулов.