Проф. Николай Слатински: Ректорът на УНСС не е крал от моя книга!

Общество
14:47 - 03 Юни 2022
5234
Проф. Николай Слатински: Ректорът на УНСС не е крал от моя книга!

В сряда Lupa.bg направи достояние на своите читатели сигнал до Министерството на образованието и науката, според който ректорът на УНСС Димитър Димитров е плагиатсвал в монографията за професурата си. Един от авторите, от когото според документите е грабено с пълни шепи, е известният проф. Николай Слатински. Самият той взе отношение по въпроса в личния си сайт, като категорично заяви, че не се смята за ограбен от Димитър Димитров.

Ето цялата публикация на проф. Слатински:

В предишния си статус говорих за една от победите над плагиатството, извоювана и с мое участие. Ставаше дума за плагиатството в т.нар. докторска дисертация на служебния министър по икономика Даниела Везиева.

В статуса писах и за това, че битката с благиатството е моя лична кауза.
Сега ще кажа още нещо за плагиатството.

В сайта lupa.bg се говори за сигнал за плагиатство до министъра на образованието и науката срещу сегашния ректор на УНСС проф. Димитър Димитров.

Сигналът е от непознатия за мен доц. д-р Димитър Динев, преподавател в катедра "Финансов контрол" на УНСС. В сигнала се твърди, че
"монографията на Димитър Димитров "Приложение на сценарийното планиране в бизнеса, отбраната и сигурността" е изцяло преписана от публикации на Николай Слатински, Николай Павлов, Златин Минчев, В. Рачев от 2007 г."

...

Въпросната минография е излязла през 2012 г.
И още на 12 ноември 2012 г. на своя сайт аз приветствам излизането на тази монография. И пояснявам защо смятам "книгата на Димитър Димитров за събитие, за една от първите лястовички при това бяла лястовичка, а не черна овца, в нашата наука за сигурността".

Ще добавя още нещо.

През последните две години във Военна академия аз започнах да чета лекции по един изключително съвременен и необходим курс - Стратегическо прогнозиране и сценарийно планиране.

Това е хитово направление в Науката за сигурността. Лекциите ме вдъхновяваха за нови творчески търсения, посветени на надникването в бъдещето. Всъщност миналото е едно, настоящето е едно, а има много бъдеще-та. И от нас също зависи кое от тях ще се материализира. Както също и от нас зависи дали ще сме подготвени за него.
Но един фелдфебел в науката се разправи административно с мен и крилете на този курс от лекции бяха преждевременно пречупени.

В този курс от лекции аз отделям специално внимание на книгата на Димитър Димитров. Оценката ми за нея остава висока.

Държа и дължа да подчертая, че когато писах на сайта си за своята висока оценка за книгата на Димитър Димитров, не съм и подозирал, че след близо десетилетие той ще стане ректор на УНСС. Тогава той беше за мен единствено по-млад от мен научен работник, а аз, когато видя талант и чувство за мисия у някой млад човек, бързам да го подкрепя с научни и човешки аргументи.

Не знам подателят на сигнала къде е видял точно в тази монография плагиатстване от мен и не ми е ясно от коя моя научна публикация той е съзрял плагиатстване.
Но понеже името ми е споменато в сигнала, та даже на първо място сред плагиатстваните, чувствах се длъжен да дам съответното пояснение.

А иначе като редови български пенсионер, нямам никакъв залог в битката за председател на Съвета на ректорите. От моята малка камбанария съм виждал, че главният проблем на Съвета на ректорите са критериите, по които понякога някои съмнителни персони стават ректори и после като същински фелдфебели и солдафони, дучета и гаулайтери колят и бесят в съответните висши учебни заведения.