Проф. Николай Витанов: Коронавирусът си тръгва ... ама за този сезон

Здраве
14:13 - 25 Май 2020
4550
Проф. Николай Витанов: Коронавирусът си тръгва... ама за този сезон

Разпространението на заразата от коронавирус у нас е в предпоследната фаза за този сезон. Скоро ще се стигне до изхода, на който пише "Край на медицинската част за този сезон". Това смята проф. Николай Витанов, който е математикът на Националния оперативен щаб.

В понеделник от щаба обявиха само 6 нови положителни случая на Covid-19 за последното денонощие и 22-ма излекувани. Не са регистрирани нови смъртни случаи.

Според проф. Витанов в момента епидемията в България е на "второто стъпало на стълбата отгоре надолу", при което новите случаи на Covid-19 е между 20 и 40 заразени на ден. "Следващата фаза е от 0 до 20 при положение, че мерките се спазват. Преди седмица и нещо беше сценарият 50-80 заразени на ден", коментира проф. Витанов пред бТВ.

Той все пак обясни, че своеобразната стълба на развитието на епидемията има и нива над достигнатите до момента, при които новите случаи са над 100 на ден. Припомни, че при такова развитие ограничителните мерки в страната ще бъдат върнати отново.

"Има още стъпала нагоре. Най-отгоре има една врата, на която какво пишеше: "Яко ще измрете", коментира Витанов, използвайки репликата на председателя на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, изпусната в края на интервю с него, направено от Миролюба Бенатова за предаването "Алтернативата" на ТВ1.

Витанов припомни, че е прогнозирал края на епидемията за този сезон да е в средата на юни. Според него има няколко сценария за есента. Единият е вирусът да изчезне, както се е случвало с други такива вируси. Другият вариант бил да се завърне, но мутирал. "Ако се завърне, ще е в по-лека форма", очерта най-вероятният вариант проф. Витанов.