Проф. Огнян Герджиков: Можем да наложим вето на Македония за ЕС

България не показа на света историческата истина за РС Македония, категоричен е юристът

Политика
19:29 - 03 Февруари 2023
3144
Проф. Огнян Герджиков: Можем да наложим вето на Македония за ЕС

„Не обичам крайни мерки, но може би трябва да се стигне до там - да наложим вето, за да се отрезвят тези политици. Не го изключвам”. Това заяви председателят на 39-ото Народно събрание, юристът проф. Огнян Герджиков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод ескалацията на напрежението срещу българите в РСМ и евентуално връщане на ветото върху РСМ за начало на преговорите с ЕС.

България не е успяла да покаже на света как стоят отношенията и историческата истина с РС Македония, докато македонците го правеха. „В Македония се разви един особен шовинизъм, антибългарските настроения, това е много деликатна тема, тук се иска много дипломатически подход. Те губят повече, с тази конфронтация те си режат или поне отлагат пътя към ЕС. Защо да отстъпим от имената на българските културни клубове – Ванче Михайлов и Цар Борис Трети”, попита Герджиков.

„Има опасност следващият парламент да повтори това, което беше досега. Надявам се това да е последната ротация – парламенти през няколко месеца. За съжаление, не мога да бъда сигурен. Кризата е в липсата на диалогичност, защото партийният егоизъм надделява над националните интереси.

За единствената рокада в служебните кабинети „Донев-1” и „Донев-2” проф. Герджиков каза: „Като че се натрупаха едни негативи по отношение на министър Минеков и беше естествено той да отстъпи на друг и то – много подходящ човек”.