Проф. Овчаров: Това, което днес виждаме на българския герб, е изображение от поне 700 години

Ценна находка намериха археолозите на Перперикон

Новини
09:39 - 08 Август 2024
1110
Проф. Овчаров: Това, което днес виждаме на българския герб, е изображение от поне 700 години

Ценна находка намериха археолозите на Перперикон. Става дума за тока от колан, направена от бронз с изящно изображение на лъв от Средновековието. 

Наистина находката е уникална. Изображението представлява лъв в движение. Положението на опашката е нагоре и изплезен език. Това са важни подробности, защото те ни казват, че това не е някакво обикновено изображение на лъв, а хералдично изображение на лъв. От няколко години се занимавам с това и сме намирали подобни пластинки и във Варна и край Търново.

Това показва, че във втората половина на 14 век България вече има свой герб.

Това се случва по времето, когато България влиза в западни феодални отношения. Така че това, което днес виждаме на нашия герб, наистина е поне на 700 години. 

Това коментира пред Нова тв проф. Николай Овчаров. 

В една от последните монети от времето на цар Шишман виждаме отново изображението на разярен лъв. Така че виждаме съвсем ясно, че имаме такова нещо. Данни, че България има като свой знак лъв, има още от 13 век. Разбира се по това време лъвът го има не само като изображение у нас, но и на други места, например на датския герб, коментира той. 

Трябва да знаем, че още през 14 век ние имаме като герб изображението на лъв и то в различни пози - разяреният, атакуващият и други, посочи той.