Проф. Пантев: Трети март е истинският национален празник

Общество
10:00 - 03 Март 2021
3263
Проф. Пантев: Трети март е истинският национален празник

Никакво съмнение, че Трети март трябва да е националният празник на България, отсече историкът проф. Андрей Пантев: "Това е изначалният взрив на българската държавност. Дали съвпада с нашия идеал, е друга тема. Но тогава на европейската сцена завинаги застава държава с името на нашия етнос и нация", каза той в интервю за Трети март пред "Монитор". 

Той напомня, че нито една държава не е постигнала освобождение и независимост сама. Но предупреди:

"Разединение политическо би трябвало да има и това е есенцията на демокрацията. Но не и противопоставяне. Много хора са имали различни виждания за това как България да бъде реализирана преди Освобождението, но не бива да има братоубийствени противопоставяния. Колкото до това, че има различни мнения, няма нищо тревожно и укорително". 

За начина, по който българската нация е посрещнала пандемията от COVID-19, бившият доайен на Народното събрание с разочарование коментира, че само страхът я е обединил. "Обединение има само когато ни дебне някаква заплаха. Несъмнено обаче не беше лоша реакцията на държавата в тази ситуация и това е смисълът на съществуването на самата държава. Предназначението й е да те пази от всякаква опасност", каза той. А за него разединението е било не в идеен и философски смисъл, а е опряло само до това кой да управлява страната и кой да се "докопа" до властта.