Проф. Песталоца: Имунизацията ще бъде въведена до 2-3 месеца

Не живеем в нормални времена, в пандемия, заяви ученият

Новини
08:16 - 31 Юли 2021
8985
Проф. Песталоца: Имунизацията ще бъде въведена до 2-3 месеца

Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни. Това заяви професор Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин.

„Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се разболеят? Аз съм последният човек, който ще подкрепи неоправданото ограничаване на гражданските свободи, но първо трябва да оживеем. Ваксината очевидно предпазва от тежко заболяване и затова не мога да я възприема като някакво досадно задължение. Имунизацията е гражданска отговорност“, сподели той пред БНР.

„Всеки е свободен в решението си дали да се ваксинира или не. Но не забравяме ли, че излагайки други хора на опасността от заразяване нарушаваме техните права? Гражданските права включват отговорност не само за себе си, а и за околните. Ако живеехме в нормални времена, и дума нямаше да може да става за вмешателство в решението дали да се ваксинираш или не. Но не живеем в нормални времена. Живеем в пандемия. Живеем в извънредна ситуация“, коментира още проф. Песталоца.