Проф. Пламен Киров: Избори ще има и най-добре е те да са октомври

Новини
09:01 - 05 Юли 2024
1236
Проф. Пламен Киров: Избори ще има и най-добре е те да са октомври

Избори ще има и най-добре е те да са октомври, заяви пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Експертът обясни какво гласи Конституцията ни и как трябва да бъдат връчени следващите мандати.

„Става сложна картината. Август месец не е подходящ за предизборна кампания. Не че на предишните избори имаше такава. Вече сме играли този спектакъл по времето на президента  Плевнелиев. Разтеглихме една процедура почти три месеца, за да докараме в началото на октомври провеждането на предсрочни избори. Така, че нищо сложно няма в това със сроковете, които предполага член 99-и от Конституцията, при втория мандат и при третия мандат,

така да се разтегне самият процес, че в края на септември или най-вероятно в началото на октомври месец,  да имаме дата за предсрочни парламентарни избори",

обясни професорът. 

Относно конституционните промени и какво ще се случи с тях, ако Конституционният съд се произнесе с решение, че президентът трябва самостоятелно да определи служебен премиер, а не по домова книга, проф. Киров обясни, че това е доста сложна материя и президентът не го мързи.

Във връзка с това има ли основание, че трябва да се свика сега КСНС от Румен Радев, проф. Пламен Киров обясни, че му се струва, че това не се налага и напомни, че много често се случва така, че се прави пиар на гърба на президента. Той поясни, че извънредното положение е нормалното за България, която влиза от криза в криза.