Проф. Пламен Киров: Решението на НС за военна помощ за Киев е противоконституционно

Формулировката "военна" включва и жива сила, обясни конституционалистът

Топ
12:01 - 07 Ноември 2022
2751
Проф. Пламен Киров: Решението на НС за военна помощ за Киев е противоконституционно

Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба намеса в прерогативите на изпълнителната власт. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

Формулировката "военна", а не "военно-техническа", включва и жива сила, ако се наложи, обърна внимание конституционалистът.

"Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика - ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Струва ми се, че прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка", отчете конституционалистът.

Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на "Якобинската диктатура" в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право.

"Парламентът смята, че едва ли не, държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението - един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите", напомни професорът. "Много удобно е на едни народни представители, вместо да си водят разговори за парламентарно правителство, да привиквате служебното и да му упражнявате парламентарен контрол. Служебното правителство не е длъжно да изработи законите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още юристът. 

"В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце", коментира Пламен Киров. Според него даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било "изтълкувано по доста превратен начин" от политиците в парламента.

"Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър", каза проф. Киров. По думите му политическите разговори е трябвало да започнат "от нощта на изборите".

"На мен ми е странно - тези вопли в медиите как те не искали да си говорят. Може би трябва да включим патриарха в тези консултации, та по някакъв начин да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква блага дума помежду си."