Проф. Пламен Павлов: Депутатите да положат клетва в старото НС

Актуални новини
15:35 - 12 Април 2021
1569
Проф. Пламен Павлов: Депутатите да положат клетва в старото НС

Български интелектуалци подкрепиха инициатива заседанието на новия 45-и парламент да бъде открито в старата сграда на Народното събрание.

"Нашият призив в момента, на който аз станах изразител, е поне да бъде открито заседанието и клетвата на депутатите да стане там, където ѝ е мястото и в крайна сметка да се върне работата на парламента в основната сграда. Мен лично ме обижда - предполагам, че и много хора - това, че символ на парламента вече е Партийният дом - едно изключително неуважение към историята", обясни пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

Според него преместването на законодателния орган остава необосновано."Ние не чухме нито едно смислено обяснение защо трябваше да се премести залата на парламента. Самият ремонт и преустройството на залата "Света София" според мен е естетически шок".

В национална кампания на в. "Труд" се включиха писателят акад. Антон Дончев, историкът акад. Георги Марков, професорът по международно право Нина Дюлгерова и други. Засега по-широк отговор на инициативата няма.